Torr hårbotten? Allt du behöver veta om torr hårbotten

Lider du av en kliande, fjällande och torr hårbotten? Om så är fallet är du inte ensam. Det uppskattas att över 50 % av befolkningen upplever någon form av mjäll eller torr hårbotten någon gång i livet. Men vad är egentligen en torr hårbotten? I det här inlägget tar vi en omfattande titt på allt du behöver veta om detta vanliga tillstånd, inklusive vad som orsakar det, hur man förebygger det och vilka behandlingar som finns tillgängliga.

Produkter som hjälper dig som har torr hårbotten

maria Nila Head & Hair Heal Shampoo

torr hårbotten

Schampo mot torr hårbotten som är antiinflammatoriskt och behandlar torr hårbotten samt förebygger mjäll.

Schampot innehåller aloevera som lugnar och återfuktar hårbotten samt Piroctone Olamine som förebygger mjäll.

Schampot innehåller en allergenfri parfym som är snäll mot extra känslig hud.

Schampot skyddar dessutom ditt hår mot UV-strålar och är färgbevarande.

Gå till butik >>


Scalp Follicle Treatment & Volumizer

torr hårbotten

Leave-in behandling mot torr hårbotten som ger fukt och vård till torr hårbotten samt lugnar klåda i hårbotten.

Innehåller bland annat glycerin som lindrar klåda i hårbotten samt havrekärnor, aloe vera, hjortron, olivier och myntaolja.

Förutom att produkten lugnar och återfuktar torr hårbotten ger produkten även volym till håret, vilket gör den till en kombinerad behandling och stylingprodukt. Perfekt att självtorka eller föna håret efter användning av denna och du kommer oavsett få en härlig volym i håret.

Gå till butik >>

Användning:

 • Skaka flaskan innan varje användning.
 • Spraya i hela hårbotten i nytvättat och handdukstorkat hår.
 • Massera in sprayen försiktigt i hårbotten med fingertopparna.
 • Använd 1-3 gånger i veckan för bästa resultat.
torr hårbotten

Vad är torr hårbotten?

En torr hårbotten är ett tillstånd som kännetecknas av klåda, rodnad och fjällning. Det kan uppstå av flera orsaker, bland annat väderväxlingar, stress, hormonella obalanser och vissa hårprodukter. Personer med torr hårbotten kan också märka att håret känns sprött eller halmliknande. I allvarliga fall kan hårbotten spricka och blöda

Vad orsakar torr hårbotten?

Det finns ett antal olika faktorer som kan bidra till torr hårbotten. Några av de vanligaste är bl.a:

 • Väderförändringar: Kallare temperaturer och låg luftfuktighet kan leda till att hårbotten blir uttorkad. Detta beror på att huden förlorar fukt snabbare under dessa förhållanden.
 • Stress: Tro det eller ej, men stress kan ta ut sin rätt på huden – inklusive hårbotten. När du är stressad producerar kroppen mer kortisol (ett stresshormon), vilket kan leda till hudproblem som eksem och psoriasis – som båda kan bidra till torr hårbotten.
 • Hormonell obalans: En obalans i hormonerna kan också leda till att huden – inklusive hårbotten – blir torrare än vanligt. Detta är vanligast under klimakteriet eller graviditeten.
 • Vissa hårprodukter: Skarpa kemikalier som finns i vissa schampon, balsam och stylingprodukter kan ta bort de naturliga oljor som skyddar hårbotten, vilket gör att den blir torr och irriterad. Leta efter produkter som är märkta med ”skonsam” eller ”för känslig hud”.

Förebyggande och behandling

Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan göra för att förebygga eller behandla torr hårbotten. Några av de mest effektiva metoderna är bland annat:

 • Använd ett skonsamt schampo: Välj ett schampo som är skonsamt och utformat för känslig hud. Undvik schampon med starka kemikalier som sulfater eller konstgjorda doftämnen. Välj i stället sådana som är gjorda med naturliga ingredienser som aloe vera eller kamomilextrakt
 • Undvik varma duschar: När du tvättar håret ska du undvika varmt vatten eftersom det ytterligare kan ta bort fukt från hårbotten. Välj istället ljummet vatten eller till och med kallt vatten om du klarar av det!
 • Använd ett fuktgivande balsam: Välj ett balsam som innehåller fuktgivande ingredienser som glycerin eller sheasmör. Applicera det generöst i håret – särskilt i topparna – och låt det verka i 3-5 minuter innan du sköljer ur det ordentligt.
 • Drick mycket vatten: Det är viktigt att hålla sig återfuktad för att få en frisk hud – inklusive hårbotten! Se till att du dricker mycket vatten under dagen (sikta på 8 glas). Du kan också öka ditt intag av fuktgivande livsmedel som gurkor, meloner och gröna bladgrönsaker.

Slutsats

Torr hårbotten är ett vanligt tillstånd som drabbar miljontals människor världen över. Även om det ofta inte är något mer än en plåga kan det ibland leda till allvarligare problem som eksem eller psoriasis. Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan göra för att förebygga eller behandla torr hårbotten, bland annat genom att använda skonsamt schampo och undvika varma duschar.

Frågor och svar om torr hårbotten

Vad är torr hårbotten?

Torr hårbotten är ett tillstånd som kännetecknas av klåda, rodnad och fjällning. Det kan uppstå av flera orsaker, bland annat väderväxlingar, stress, hormonella obalanser och vissa hårprodukter. Personer med torr hårbotten kan också märka att håret känns sprött eller halmliknande. I allvarliga fall kan hårbotten spricka och blöda.

Vilka är orsakerna till torr hårbotten?

Det finns ett antal olika faktorer som kan bidra till torr hårbotten. Några av de vanligaste är väderförändringar, stress, hormonell obalans och vissa typer av hårbotten produkter.

Hur kan jag förebygga torr hårbotten?

Det finns ett antal saker du kan göra för att förebygga eller behandla torr hårbotten. Några av de mest effektiva metoderna är att använda ett skonsamt schampo, undvika varma duschar och använda ett fuktgivande balsam. Du kan också försöka öka din intag av vatten och fuktgivande livsmedel.

Vilka behandlingar finns det för torr hårbotten?

Det finns ett antal saker du kan göra för att förebygga eller behandla torr hårbotten. Några av de mest effektiva metoderna är att använda ett skonsamt schampo, undvika varma duschar och använda ett fuktgivande balsam. Du kan också försöka öka ditt intag av vatten och fuktgivande livsmedel. Om dessa metoder inte fungerar kan du behöva träffa en läkare eller dermatolog för ytterligare behandling.

Hur kan jag förebygga torr hårbotten?

Det finns ett antal saker du kan göra för att förebygga eller behandla torr hårbotten. Några av de mest effektiva metoderna är att använda ett skonsamt schampo, undvika varma duschar och använda ett fuktgivande balsam. Du kan också försöka öka ditt intag av vatten och fuktgivande livsmedel. Om dessa metoder inte fungerar kan du behöva träffa en läkare eller dermatolog för ytterligare behandling.

Lider du isället av fett hår? Läs inlägget ”Fett hår – hårprodukter och hårrutin i 4 steg mot fett hår