Vad är en toning och vad är en glossing?

Innehåll

Har du hört om begreppet toning men inte riktigt känt att du vet vad det är? Det kan ibland vara förvirrande när frisören använder olika termer inom frisöryrket på färger och tekniker som vi kanske inte riktigt förstår.

Vad är en toning, glossing och en nyansering?

Alla dessa ord är korrekt sett en toning och är en färg som inte går in in lika djupt i håret som en permanent färg. Den öppnar upp hårstrået litegrann kan man säga och sedan kapslar sig kring hårstråets yta. Detta är mycket skonsammare för håret än en permanent färg då en permanent färg öppnar upp hårstrået helt för att kunna tränga in på djupet i hårstrået för att sedan stanna där.

Varför gör man inte alltid en färg om en toning ändå tvättas ur så snabbt?

Det beror helt på vilket resultat man vill ha, samt hårets struktur kvalité, Om håret är poröst och torrt kan en färg göra håret ännu mer poröst och torrt. Då är toning mycket skonsammare för håret då det kapslar om håret på ett ytligare sätt och skyddar håret.

Toning

En toning använder man också om man vill testa en ny hårfärg och kanske eventuellt vill gå tillbaka till befintlig hårfärg snart igen. Exempelvis: En tjej som är blond men vill testa att vara lite mörkare, då är en toning ett bra alternativ då en färg blir mycket svårare att få bort om den här tjejen vill bli blond igen.

Toning använder man också som en nyansering vilket är när man gör toningen i blött, handduktstorkat nytvättat hår direkt efter slingning/ blekning eller balayage. När toningen görs i blött hår blir den ännu mer utspädd vilket gör den mer transparent än tät och detta gör att toningen endast ändrar hårets nyans och inte gör det mörkare/ljusare.

Om man har gjort slingor och vill ha en isblond, askblond, nougatblond, champangeblond, strawberryblond, guldblond ton så lägger man en toning även så kallad nyansering efteråt. Detta går även att kalla för glossing då det ger håret den där fantastiska glansen och perfekta nyansen på håret.

Sammanfattningsvis: En nyansering och glossing är detsamma som toning som läggs i nytvättat handdukstorkat hår och ger önskad ton och en fantastisk glans och lyster!


Läs vårt populära inlägg om allt du behöver veta om Olaplex.