Tips hur man sätter upp tavlor snyggt!

Innehåll

Att inreda sitt hem med fina posters och tavlor kan vara riktigt klurigt och därför kommer StylingGuiden nedan att ge tips på hur man sätter upp tavlor snyggt samt olika saker man bör tänka på när man ska sätta upp tavlor och bra tips för att få till det så snyggt som möjligt.

Posters och tavlor på väggarna ger ett mycket mer ombonat, hemtrevligt och personligt intryck i ett hem medan tomma vita väggar upplevs kala, och opersonliga. Det är lätt att det blir klottrigt om man inte vet grundreglerna för hur man hänger upp tavlor snyggt, samt att hemmet inte känns som dig och fin familj om motiven inte känns rätt.


Höjd

Tavlor bör inte hängas för högt upp, det är ett vanligt misstag som många gör. Man kan tänka på att tavlorna ska hänga ungefär i ögonhöjd, och hänger man tavlor över en stor möbel som ett matbord eller soffa bör det vara längre utrymme från tavlorna upp till taket än från tavlorna till möbeln. Alla är vi såklart olika långa så en grundregel är att att tavlorna kan hängas ungefär 150 cm från golvet till tavlans center.

Tavelvägg – när man gör en tavelvägg med flera tavlor (minst 3) bör man tänka på att tavlorna ska hänga i linje i antingen i överkant, nederkant eller mittlinje för att det ska bli harmoniskt för ögat. Även avståndet mellan tavlorna är bra att tänka på att de bör vara lika stort/litet avstånd mellan alla tavlor på en tavelvägg.


Storlek

Tänk på att storleken på tavlorna ska passa harmoniskt på väggen. På en stor vägg kan det krävas en större tavla eller en tavelvägg med flera mindre tavlor. På en väldigt liten vägg ser det mer harmoniskt ut med en mindre tavla eller en liten tavelvägg med extra små tavlor. Tavelväggar gör sig snyggast om antalet tavlor är ojämnt. Till exempel liten tavelvägg med tre tavlor, mellan tavelvägg med fem tavlor och stor tavelvägg med sju-nio tavlor.

Exempel:

sidekix media 1vMz2 MclrM unsplash 1

Här har man valt en stor tavla som fyller upp väggen över soffan.

spacejoy nEtpvJjnPVo unsplash 1

Tavelvägg i ett sovrum

  • Tavelväggen består av sju tavlor.
  • Tavlorna har samma linjehöjd i nederkant.
  • Tavlorna har olika storlekar.
  • Motivens färger plockar fram färgerna i resten av inredningen.

Motiv

Motiv på tavlor spelar egentligen inte så stor roll vad det är för något utan det allra VIKTIGASTE är att det är motiv som DU och/ eller din familj gillar. Det är då ditt hem kommer att kännas som din personliga plats och du kommer att trivas som bäst. Det kan också vara bra att tänka på att färgerna på tavlorna matchar med övrig inredning i rummet. Det är också perfekt att få in lite mer färgklickar i ett rum genom att ha färg på tavlorna ifall till exempel övrig inredning är ganska färglös.

Vilka olika kategorier på motiv finns?

Abstrakt

Handmålade tavlor med abstrakta motiv.

geordanna cordero 2Qg4y32pdCc unsplash
luca nicoletti O8CHmj0zgAg unsplash scaled

Modern konst

Konsthistoria inom en viss tidsperiod. Modern konst skiljer sig från gammaldags konst som mest skulle vara fin och städad till att konstnärerna istället förmedlar känslor, tankar och åsikter genom sin konst.

matze bob 3vXxcVX heQ unsplash scaled
orfeas green G5A5ZNjS2tE unsplash

Landskap

ivana cajina HDd NQ AMNQ unsplash scaled
zane lee TosUGwhXNRE unsplash scaled

Geografiska platser

birmingham museums trust sJr8LDyEf7k unsplash scaled
rituraj pankaj FBaz9ET0cfY unsplash

Skogar och skogsmark

kym mackinnon ohRlkFvO5e8 unsplash
shubhankar bhowmick we6ViKNiRro unsplash

Växter och blommor

artiom vallat ILfBXAUuN 8 unsplash scaled
mathew schwartz 3SWQCLmxH1U unsplash

Naturfenomen

mourad saadi GyDktTa0Nmw unsplash scaled
dave hoefler PMs1BS2E8sU unsplash scaled

Exempel på hur man kan matcha tavlorna med inredningen färgmässigt:

michael oxendine GHCVUtBECuY unsplash

Här har man lyft fram den varma bruna färgen på soffan i en av tavlorna men valt en något mörkare ton för att skapa kontrast ton i ton. Brevid har man mjukat upp intrycket med en tavla i naturtoner för att skapa en harmonisk kontrast.

kam idris nylcMEgK8EQ unsplash

Här har man valt färger som plockar fram färgerna både i soffa, bordet och kuddarna.

Ramar

Att välja passande ramar är pricken över i. Vill du skapa mer kontrast använd svarta ramar på en ljus vägg, och vita ramar på en mörk vägg. Vill du ha ett mjukare intryck väljer du ramar i naturton och vill du få en lyxkänsla är guldramar riktigt läckert.


Läs även om hur du kan styla soffan snyggt med kuddar!