Ta körkort – tips för att lyckas med körkortet!

Innehåll

I samarbete med Trafiko.se

Att ta körkort är i dagens samhälle inte så enkelt som det kanske var för 20 år sen. Det krävs mycket träning både teoretiskt och praktiskt för att klara av att ta sitt körkort. I detta inlägget kommer StylingGuiden att gå igenom stegen som gäller för att ta körkort samt ge lite tips för att lyckas med körkortet.

1. Teori

Att börja med att sätta sig in övergripligt i teorin är det tips för att lättare kunna förstå den praktiska delen när man sedan ska övningsköra. Ett tips är att använda sig av Trafiko där körkortsteori finns samlad i en ”steg för steg” funktion vilket gör det enkelt att lära sig teorin i tur och ordning. Du kan välja att läsa teorin eller lyssna på ljudbok. Det finns även bra körkortsfrågor.

2. Övningsköra

Be en förälder, kompis eller partner som har tid att övningsköra med dig att gå en handledarkurs för att sedan kunna övningsköra med dig. StylingGuidens tips är att både ta körlektioner på körskola för att få proffisionell hjälp av av ett proffs men också att övningsköra mycket hemma då mängdträning är otroligt viktigt för att klara av att ta sitt körkort. Alla lära sig köra bil går olika snabbt för alla och det är väldigt individuellt hur mycket man behöver övningsköra men ett tips är att övningsköra hemma på en parkering första gången för att få en inblick i hur det funkar. Sedan ta en körlektion på körskola och sedan varva körlektioner på körskola med att övningsköra hemma. Det kan vara bra att ta någon/några körlektioner både i början, mitten och slutet och låta körskoleläraren bedöma vart du ligger i nivå. Stressa inte med ditt körkort. Låt det få ta den tid det behöver för att du också ska bli en säker och duktig förare när du väl tagit ditt körkort.

bas peperzak tyhpK QelPo unsplash

3. Riskettan och Risktvåan

Riskettan är en obligatorisk kurs som du behöver gå för att få ta ditt körkort. Den kan göras tidigt i processen och är oftast en kväll på några timmar där du får lära sig om risker i trafiken relaterade till alkohol, droger och trötthet.

Risktvåan är också ett obligatoriskt moment som du får du genomföra lite senare i processen och det är körskoleläraren som avgör när du är redo att genomföra den. Risktvåan är ett praktiskt och teoretiskt moment där du får lära sig riskerna med att köra när det är halt ute.

4. Plugga körkortsteori

Plugga plugga plugga! Teoriprovet för körkort är väldigt svårt och det är viktigt att du är väldigt påläst för att klara av teoriprovet. Plugga teori mellan dina övningskörningar så att du regelbundet även lär dig teorin. Alla lär sig på olika sätt så hitta den studietaktik som fungerar bäst för dig. StylingGuidens tips är att läsa ett kapitel i taget och sedan föra anteckningar med dina egna ord. Sedan kan du gå tillbaka till dina anteckningar och läsa igen – att skriva ner information som du läser är genom forskning ett bra sätt att få in djupinlärning av information på. Du kan även svara på körkortsfrågor regelbundet för att testa dina kunskaper. När du fått godkänt på många, många körkortsfrågor börjar du bli redo att skriva ditt teoriprov.

green chameleon s9CC2SKySJM unsplash

5. Uppkörning och teoriprov

När du själv och en körskolelärare bedömer att du är redo att köra upp är det dags att göra din uppkörning och ditt teoriprov.