Sulfatfritt schampo: Välj ett schampo utan sulfater

Ett sulfatfritt schampo är inte bara bra för håret utan även för hårbotten. Sulfater är kända för att vara mycket skadliga och uttorkande för både hår och hårbotten, så det är viktigt att använda ett sulfatfritt schampo för att förhindra att dessa effekter uppstår.

På senare år har fler människor blivit medvetna om farorna med att använda sulfater i sina schampon eftersom de torkar ut både huden och håret. Man har nu förstått att denna typ av kemikalier kan orsaka torrhet i alla hudlager, såsom epidermis och dermis, vilket är anledningen till att många dermatologer rekommenderar att man undviker dem helt och hållet. De har till och med klassificerats av vissa forskare som ”den värsta miljöföroreningen” eftersom de är kända för att orsaka allvarliga problem, såsom störningar i reproduktionssystemet och neurologiska problem.

Det är viktigt att komma ihåg att håravfall kan vara ett symptom på att man har känslig hud, till exempel kommer någon med rosacea eller psoriasis troligen att ha torrt hår på grund av sin känsliga hårbotten. Använd sulfatfria schampon med ingredienser som t.ex koffein och/eller aloe vera i stället, som båda har visat sig återfukta håret utan att torka ut det.

Alltför många schamponeringar som innehåller sulfater kan leda till att din hårbotten producerar för mycket talg, vilket är en naturlig olja som produceras av kroppen och som håller huden och håret återfuktade. Men när detta händer kan en av tre saker hända

Vad är ett sulfatfritt schampo?

Ett sulfatfritt schampo är ett schampo som inte innehåller natriumlauryl- och laurethsulfat, även om det fortfarande kan innehålla andra typer av sulfater.

Ett sulfatfritt schampo kan också kallas för en schampo utan sulfater. Ett populärt användningsområde för dessa schampon är för personer som vill minska hudens exponering för starka kemikalier.

Vissa tillverkare märker nu produkter som ”sulfatfria” för att tillfredsställa konsumenter som vill ha mildare och miljövänligare produkter. Det bör noteras att inte alla ingredienser som säljs i kommersiella produkter innehåller den kemiska ingrediensen natriumlaurylsulfat (SLS) eller natriumlaurethsulfat (SLES), men det betyder inte att de är fria från kemikalier som kan skada huden.

Sulfater bidrar till skadorna genom att producera fria radikaler i håret, vilket bidrar till färgförlust och gallring av håret. Vissa personer har rapporterat att byte till ett sulfatfritt schampo faktiskt har förändrat deras skadade hår tillbaka till friskt hår efter bara några veckors regelbunden användning. För att bekämpa alla dessa effekter, är det viktigt att se till att ditt schampo inte innehåller några av dessa kemikalier.

Sulfatfria schampon är lätta att hitta på nätet eller på de flesta apotek och stormarknader. Kemikalierna som de ersätter finns på etiketterna: köp inte ett schampo där det står natriumlaurylsulfat eller natriumlaurethsulfat.

Varför du bör använda ett sulfatfritt schampo

Alla kemikalier som används i schampon är inte skadliga för ditt hår och din hårbotten, men det är viktigt att ta hänsyn till att vissa ingredienser kan orsaka att fria radikaler bildas i ämnet, vilket leder till att håret blir uttorkat och sprött – om du vill ha ett friskt hår så använd ett schampo utan sulfater. Att använda ett sulfatfritt schampo är det bästa sättet att se till att ditt hår och din hårbotten håller sig friska, samtidigt som du förebygger frissighet, färgförlust och brott.

  • Det är viktigt att komma ihåg att talg i hårbotten produceras av våra kroppar för att återfukta hårbotten, men många schampon med sulfat är kända för att överproducera talg, vilket leder till tre saker: överproduktion av talg (vilket orsakar fet hud), för tidigt åldrande och så småningom blir hårbotten inflammerad.
  • Eftersom sulfatfritt schampo inte har det innehåller det koffein eller aloe vera i stället – ingredienser som ses som naturliga fuktgivare och hälsosammare för ditt hår.
  • Människor brukar betrakta sulfatfria schampon som mindre hårda produkter eftersom de inte innehåller den här typen av ingredienser, så de är ofta lite dyrare än ett vanligt schampo.

Farorna med sulfater i schampo

Sulfater används fortfarande i en del schampon och andra skönhetsprodukter. Men eftersom de är kända för att vara skadliga och uttorkande för både hår och hårbotten, så är det bäst att använda ett sulfatfritt schampo för att förhindra att dessa effekter uppstår.

Sulfater bidrar till skadorna genom att producera fria radikaler i håret. Vissa personer har rapporterat att byte till ett sulfatfritt schampo faktiskt har förvandlat deras skadade hår tillbaka till friskt hår efter bara några veckors regelbunden användning. För att bekämpa alla dessa effekter är det viktigt att se till att ditt schampo inte innehåller några av dessa kemikalier

Ett sulfatfritt schampo kan också kallas ”sulfatfri” eller ”inga sulfater”, men det är också viktigt att kontrollera om schampot är växtbaserat. Om det inte är det bör du kontrollera ingrediensförteckningen och se om det innehåller någon av dessa kemikalier: cocamide DEA, sodium lauriminodiacetate, sodium lauryl sulphoacetacetate, natriumlaurethsulfat eller PEG-80.

För vissa människor kan det upplevas som ett stort steg att gå över från ett vanligt schampo till ett schampo utan sulfater om de inte är förberedda på rätt sätt. Det kan ta upp till sex veckor för hårbotten att vänja sig vid det nya schampot och anpassa sig därefter. Du kan börja använda ett schampo utan sulfater mellan vanliga schamponeringar, eftersom det fräschar upp håret till nästa gång du tvättar det. Det är även bra för att ge ditt hår en boost inför dagen eller om du planerar att gå ut efter jobbet! I sällsynta fall kan en för snabb övergång leda till mjäll, torr eller irriterad hårbotten och till och med håravfall.

Om du bestämmer dig för att byta är det viktigt att gå långsamt fram och kontrollera hur ditt hår reagerar innan du gör övergången. Du kan också köpa ett sulfatfritt schampo och använda det vid varannan schamponering tills din hårbotten är mer mottaglig för denna förändring. När du väl har gjort omställningen kommer du att märka hur ditt hår känns mjukt och friskt.

Men oroa dig inte – efter ett tag med detta sulfatfria schampo kommer du att märka att ditt hår är mjukare och mindre skadat än med det gamla schampot. Det innehåller också ingredienser som hjälper till att stärka strukturen i hårstrået.

Sulfatfria schampon finns i hälsobutiker, apotek och stormarknader. De varierar mycket i pris beroende på märke, men det är viktigt att komma ihåg att kemikalier som sulfater inte bara är skadliga för håret, utan också giftig för kroppen, så det är rimligt att lägga mer pengar på en hälsosam produkt än en ohälsosam.

Hur du väljer rätt schampo för din hudtyp

Det är viktigt att välja rätt schampo för din hudtyp. Det finns många olika typer och märken att välja mellan, så det är bra att tänka på vad du behöver dem för. Har du till exempel fett eller torrt hår? Vill du ha volym? Vilken typ av doft föredrar du: fruktig eller blommig? Och hur mycket pengar är du villig att lägga ut på en flaska schampo?

Vikten av att använda schampo utan sulfater vid känslig hud

Det är viktigt att förstå vikten av att använda schampo utan sulfater för känslig hud. Sulfater kan vara för starka för din hud. Därför är det viktigt att använda en produkt som inte innehåller sulfater. Det kommer att torka ut ditt hår och liknande saker.

Så om du har en allergi, rosacea eller psoriasis eller en känslighet för sulfater är det därför ännu viktigare att välja ett sulfatfritt schampo. Du kanske har hört talas om människor som haft reaktioner på schampon med sulfater i. Om du vill ha en lättnad från all smärta och skada som sulfater kan göra är det bäst att använda ett schampo utan sulfater.

Det finns många produkter där ute numera som är sulfatfria och som är gjorda speciellt för känslig hud. Om du köper ett schampo utan sulfater skyddar det inte bara håret från att skadas utan även din hårbotten. Det rekommenderas att använda ett sulfatfritt schampo om du har känslig hud eftersom det kan orsaka irritation och inflammation i hårbotten och omgivande områden vilket skapar ett problem som växer med tiden. Att byta till ett sulfatfritt schampo kan hjälpa till att lindra denna irritation eftersom de är mer skonsamma än andra schampon som finns.