Styla soffan snyggt med kuddar

Innehåll

Under de kyliga vintermånaderna då vi tillbringar mer tid inomhus på grund av kallt väder och tidigt mörker är det en glädje att skapa en hemtrevlig och inbjudande atmosfär i hemmet. Soffan, där vi gärna kryper upp med en god bok eller seriemaraton efter en lång arbetsdag – kan man med enkla medel göra extra inbjudande.

I detta inlägg vill jag dela med mig av några lätta tips för att med stilfulla kuddar skapa en mysig, lyxig och trivsam känsla i din soffa. Med rätt textilier blir soffan snabbt den plats du ser mest fram emot att sjunka ner i, oavsett om du vill umgås med familj, en partner, en vän eller njuta av några värdefulla ensamma stunder – för visst är egen tid guld värd i mörka tider.

För att ytterligare höja mysfaktorn, varför inte komplettera med vackra och välgjorda plädar? Dessa ger inte bara extra värme och komfort, utan fungerar också som stilfulla detaljer som fulländar din soffhörna.


Kuddar

Kuddar gör inte soffan bara mysigt och bekväm att sitta/ ligga i utan det ger även soffan liv, färg, textur och gör att det känns mer ombonad och klädd.


Antalet kuddar

Det viktiga att tänka på med kuddarna i soffan är att det spelar ingen roll hur många kuddar det är, det viktigaste är att antalet kuddar är ojämnt. Tex 3 kuddar, 5 kuddar, 7 kuddar, 9 kuddar.

Sedan beror det såklart på storleken på soffan hur många kuddar som blir bäst. Till en liten soffan räcker det med 3-5 kuddar (för att inte kuddarna ska ta över hela soffan, medan en större soffa kan ha desto fler kuddar.


Färger på kuddarna

För att skapa en harmonisk känsla kan man tänka att en eller några kuddar ska ha en basfärg som går ton i ton med resterande färger i rummer tex väggfärg, soffans färg osv.. Basfärger är neutrala färger allt från vitt, ljust beige, beige, ljust grått, grått, brunt till svart.

Därefter för att få in lite mer färg och göra det mer livfullt och glatt kan man välja en accentfärg på en eller flera kuddar tex orange, blått, rött, gult, rosa, lila, grönt.

Texturer

Det är också viktigt att det är olika texturer på kuddarna, tex tyg, sammet, skinn, fluffigt pälsliknande material, grovstickat, siden osv… Med olika texturer menar jag även olika mönster så som randigt, prickigt, rutigt, blommigt, dekorativa mönster osv… Att använda olika texurer och olika mönster på kuddarna skapar en mycket mer levande känsla.


En till accentfärg

Har du kommit såhär långt så har du skapat en stilren, harmonisk, levande och mysig känsla. Men för att verkligen skapa det där lilla extra och få till pricken över i kan du addera en till accentfärg. Det allra snyggaste är då att använda en kontrasterande motsatsfärg som framhäver den andra accentfärgen.