Solglasögon dam 2024 – 5 olika modeller

Innehåll

Solglasögon skyddar inte bara ögonen från solens starka strålar utan är också en fantastiskt snygg accessoar som klär upp vilken outfit som helst.

Har man ett par riktigt snygga solglasögon som passar till ens ansiktsform och personliga stil kan man bära enkla bas outfits och fortfarande se cool och fashionable ut.

I detta inlägget kommer jag att beskriva 5 olika modeller för solglasögon dam.

Solglasögon dam 5 olika modeller

Cat eye solglasögon dam

tamara bellis UfETna4IUuY unsplash

Solglasögon med kattig skärning kommer från 1930-talet och designades av konstnären Altina Schinasi. Cat eye solglasögon har burits flitigt av Marilyn Monroe och Audrey Hepburn – samt nutida kändisar som Rihanna. Cat eye solglasögon passar om man vill ha en vintage mystisk stil med kvinnlig karaktär.


Fjärilsformade solglasögon dam

photo 1556015048 4d3aa10df74c

Fjärilsformade glasögon är inspirerade av formen på en fjäril. De är ofta smala vid näsan och bygger höjd ut mot kinderna. Kändisar som burit mycket fjärilsformade solglasögon är Paris Hilton, Kate Moss och Kim Kardashian. Fjärilsformade glasögon passar om man vill ha en glamorös Hollywood stil.


Ovala solglasögon dam

sonnie hiles dXZXheYvQEY unsplash

Ovala solglasögon har burits av sångaren i Nirvana Kurt Cobain. Ovala solglasögon finns i både mindre och större modeller och passar både för en vintage och en mer modern look.


Runda solglasögon dam

daniel lincoln JqjgjPQimhY unsplash

Runda solglasögon blev populärt på 1920-talet. Runda solglasögon i olika färger som rosa, gult & blått har ofta förknippats med hippie-kulturen. Runda solglasögon har Beatles medlemmen John Lennon burit. Idag är runda bågar mycket modernt & trendigt och de finns i allt från metallbågar, plast och nylon. Passar till alla möjliga stilar.


Rektangulära solglasögon dam

amir taheri x3sBba5Gnmk unsplash 2

Rektangulära solglasögon har en fyrkantig – rektangulär form. Rektangulära solglasögon har bland annat burits av Jay-Z. Rektangulära solglasögon är en klassisk modell och stil som passar bäst till ett runt eller ovalt ansikte.


Vilka solglasögon passar mig?

Beroende på vilken ansiktsform man har är olika former av solglasögon smickrande. Nedan kommer en guide på vilken form på solglasögon som passar till olika ansiktsformer.

Rund ansiktsform – Rektangulära markerade bågar

Till en rund ansiktsform passar det att ha solglasögon i en rektangulär eller fyrkantig form. Gärna ett par markerade bågar i en skarp form för att skapa mer kontrast mot det runda mjuka ansiktet.

Fyrkantig ansiktsform – runda bågar

En fyrkantig ansiktsform har en bred panna och bredare tydliga kindben. Då passar det bäst med et par runda solglasögon som mjukar upp ansiktsformen. Även ovala eller kattformade solglasögon kan funka.

Oval ansiktsform – passar i allt!

En oval ansiktsform passar i alla olika typer av bågar. Du kan välja fritt och bära ett par solglasögon som faller din personliga stil mest i smaken.

Hjärtformad ansiktsform – fyrkantiga nätta bågar

En hjärtformad ansiktsform har mjuka kurvor, är bredare vid kinderna och avsmalnande vid hakan – en hjärtformad ansiktsform passar i en fyrkantig båge eller en fyrkantig båge med rundad underdel. Välj ett par mer diskreta och nätta bågar hellre än ett par för markerade bågar. Även ovala och cat eye bågar funkar bra.

Trekantig ansiktsform  – markanta bågar 

En trekantig ansiktsform är smalare över pannan och bredare vid hakan. Till en trekantig ansiktsform passar det bäst med ett par bågar som är markerade upptill och nättare nertill, exempel ett par bågar som har en mörk svart eller brun överdel och en grå, guld eller beige underdel för att balansera upp ansiktsformen.

Omvänd trekantig ansiktsform – cat eye bågar

En trekantig ansiktsform som är bredare vid pannan och smalare vid hakan passar i cat eye bågar, för att dra fokuset utåt och uppåt.

Vilken färg passar bäst?

Vår

Persikofärgad varm hy och ofta fräknar. Blont/ rågblont hår och blå, gröna, brungröna ögon. Kändis som är vår: Nicole Kidman

Till vårtypen passar det bäst med solglasögon i färgerna naturvit, cremebeige, laxrosa, kornblå, ljusrosa och varmbruna nyanser samt guld, koppar och brons.

Sommar

Ljus, rosig hy och ljusblont/askblont hår och ljusblå, bruna eller grå ögon. Kändis som är sommar: Gwyneth Paltrow

Till sommartypen passar det bäst med solglasögon i färgerna blågrå, rosa, ljusblå silvergrå och benvitt.

Höst

Gyllene varm hy och ofta fräknar. Guldbrunt/rött hår och mörkbruna, grönbruna och gröna ögon. Kändis som är höst: Florence Welch

Till hösttypen passar det bäst med solglasögon i jordiga mörkare toner så som brunt, rött, orange, guld brons och koppar samt elfenben och vanilj.

Vinter

Olivfärgad, mörkbrun eller ljus hy med blå underton. Mörkt/svart hår och hasselnötsbruna, blå eller gröna ögon. Kändis som är vinter: Elisabeth Taylor

Till vintertypen passar det bäst med solglasögon i klara, starka och kalla färger som svart, vitt, grått, blått och silver.


Utöver ett par nya solglasögon rekommenderar StylingGuiden även att du köper ett par vita sneakers för dam för 2024.