Skaffa hund – grundläggande saker att tänka på!

Innehåll

När man skaffar en hund finns det flera viktiga saker att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt för hunden.

Att sköta om en hund är nästan som att ta hand om ett litet barn, det är ett stort ansvar och du kommer att behöva lägga ner en hel del tid på hunden. Det finns vissa saker att tänka på som är viktiga att veta om när du skaffar hund.

oscar sutton yihlaRCCvd4 unsplash scaled

Foder

  • En liten valp på två-fyra månader behöver ha en valpanpassad kost som innehåller rätt mängd D-vitamin, kalcium och fosfor just för uppbyggningen av valpens skelettkultur. Vid fyra – sju månaders ålder behöver valpen foder som är rik på protein för att bygga upp kroppsmassan. En valp kan behöva flera måltider om dagen medan en vuxen hund bör äta en till två gånger om dagen. Det är viktigt att hundar inte får mer att äta än de behöver och de bör alltid ha tillgång till vatten.
  • Ge fodret till hunden på samma plats, samma tidpunkt dagligen då hundar gillar rutiner. Det är bra att ge hunden mat efter att du och din familj ätit för att markera dominans i hushållet. Godis bör inte ges för ofta till hunden, utan det ska vara som en belöning.

Motion

Motion behöver alla hundar. Hur mycket motion hunden ska ha beror på hundens ras, ålder och storlek.

Det som är gemensamt för alla hundar är att de behöver någon lite längre promenad per dag än att bara kissa. Vissa hundar behöver långa promenader medan vissa behöver flera kortare. Att ta sig tid för att leka med hunden är också viktigt då både bandet mellan er stärks och hundens psykiska hälsa ökar.

Pälsvård och hälsa

En regelbunden pälsvård är viktig för hundens päls och hud, samt att du blir uppmärksam på insekter som festingar, hudsjukdomar osv.

Tandvård – Borsta hundens tänder flera gånger i veckan med tandborste och hundtandkräm

Några andra saker som kan vara bra att tänka på:

  • Vaccinationer
  • Avmaskning
  • Kastrering

Försäkring

Se till att skaffa en bra hundförsäkring direkt när du skaffat hunden eller lite innan ifall hunden blir sjuk, då veterinärkostnader kan bli väldigt dyra.

Träning

För att hunden ska bli väluppfostrad och ha en bra lydnad är det viktigt att börja träna hunden redan när den är valp.