Så väljer du färg och tapeter till hemmet!

Innehåll

I samarbete med Lasses i Ryd

När det gäller att välja färg och tapeter finns många saker att tänka på. De mest populära färgerna att måla med är vitt och grått och beige. Vitt är en neutral färg som passar bra till alla stilar i hemmet, medan grått har mer av en konstnärlig känsla och kan användas på väggar med mönster för en edgy look. Beige skapar en varmare mer jordnära känsla i ett rum och är en trendig färg just nu.

Rätt val av färg och tapeter är viktigt när du ska göra ett rum färdigt. Kom ihåg att viktigaste är att det tilltalar ditt öga, inte nödvändigtvis alla andras. Du kan aldrig göra fel med att välja en neutral färg som vitt, grått eller beige. Om du däremot vill ha något mer vågat och väljer lite starkare färger är det smart att köpa en testfärg innan du slutligen bestämmer dig.

Färg och tapeter från Lasses i Ryd erbjuder enormt mycket olika typer av färg och tapeter till hemmet!

Olika typer av färg till hemmet:

Grundfärg

En bra grund är basen för att din sedan valda väggfärg ska hålla och bli så fin som möjligt. När man grundmålar en vägg får väggen en råare och bättre häftande yta som gör att väggfärgen eller tapeten fäster bättre.

Innan du grundmålar bör du kontrollera tre punkter.

1. Ytans bärkraft

Genom att stryka med handen över en vägg kan du se om du får ett vitt pulver på händerna, om du får det betyder det att färg eller tapet inte kommer att fästa bra. Då bör du rengöra väggen före du grundmålar med en grov borste och en fuktig trasa.

2. Väggens uppsugningsförmåga

Pressa försiktigt en fuktad svamp på väggen och om det blir en synlig fläck betyder det att väggen har för stor uppsugningsförmåga, det betyder att du bör grundmåla för att uppsugningsförmågan ska reduceras och den slutliga målningen får bäst restultat.

3. Väggens häftförmåga

Genom att göra ett tejptest med maskeringstejp på ca 8 cm som du sätter på väggen och sedan rycker bort ser du om gammal färg åker med. Om så är fallet betyder det att du behöver tvätta bort färglagret och ev spackla skador och sprickor innan du kan grundmåla.

Väggfärg

Det finns olika typer av vägfärg som passar till olika rum i hemmet. Skillnaden är glansgraden på färgen, alltså hur blank färgen är. I vardagsrum och sovrum är den vanligaste glansgraden 7 vilket betyder matt. I kök och hallar är det bäst att ha en färg som har 20 i glansgrad vilket betyder halvmatt – den tål rengöring och är inte lika känslig mot fukt. I badrum rekommenderas det att ha en speciell våtrumsfärg som har glansgrad 30-40 vilket betyder halvblank som är mycket tålig mot vatten och fukt.

Snickerifärg

Snickerifärg är en färg som är anpassad just för att måla snickerier och färgen är ofta syntetisk men det finns mer naturliga snickerifärger som till exempel linoljefärg.

Golvfärg

När man ska måla golv behöver man använda speciell golvfärg. Det är viktigt att först ta reda på vilket material golvet är gjort av då det finns olika typer av golvfärg för trägolv, betonggolv och plastgolv.

Tapeter

Att använda sig av tapeter ger en ännu mer personlig känsla till hemmet och det vanligaste nu för tiden är att tapetsera en fondvägg. Nedan kommer några inredningstips när det gäller tapeter:

Sovrum

I sovrummet är det vackert att ha en tapet med romantiska former och mönster som blommigt till exempel.

jean philippe delberghe qVwFsimVcWQ unsplash
becca tapert 4N4WdAJHxcU unsplash
febrian zakaria 5 i2KABqYe4 unsplash 1

Kök

I ett kök är det snyggt att ha en tapet som skapar textur och grafiska linjer.

andrea davis w ARisGf Kw unsplash


Vardagsrum

I vardagsrummet är det väldigt fint att ha en tapet med naturtema som ger liv åt rummet.

thanos pal 9OZfTe y5T4 unsplash scaled