Så klär du dig inför sporteventet

Innehåll

Ska du bege dig till hästkapplöpningsbanan för första gången? Har du blivit medbjuden till en tennismatch, eller har du kanske fått ett hett speltips och skyndat i väg till ditt lags hemmaarena? Måste man verkligen klä upp sig som Julia Roberts i Pretty Woman inför galoppbanan och är det blazer som gäller för tennispubliken i Wimbledon? Det där med dresscodes är inte alltid det lättaste, men misströsta ej – här kommer några snabba klädesråd för några av tidernas mest populära sportevenemang.

Wimbledon – dress to impress i regnsäkra material

jnl6zswjmke

Det är ingen hemlighet att tennisspelarna under Wimbledon endast tillåts klä sig i vitt – men få vet varför. Världens äldsta tennisturnering har spelats utomhus på gräs sedan 1877 och har alltid förknippats med exklusivitet. Idag är det en av de mest prestigefyllda tennisturneringarna där världens bästa spelare deltar helt klädda i vitt. Med tanke på att turneringens officiella färger är lila och grönt kan man fråga sig var denna regel kommer ifrån, men en titt bakåt i tiden ger svaret. Förr i världen var tennis en social sport för societeten, och i slutet av 1800-talet infördes lagen om vita plagg så att överklassens enklare skulle kunna skyla sina svettfläckar. Även US Open anammade denna regel innan den togs bort 1972. Dock håller Wimbledon fast vid sin dresscode som har blivit ett signum för turneringen.

Men hur ser det då ut på publiksidan? Det är visserligen dress to impress som gäller då man under Wimbledondagarna kan man se både kändisar och kungligheter i bänkraderna, men med tanke på att turneringen hålls utomhus, och dessutom i England, är det bäst att förbereda sig för varierande väder. Den brittiska sommaren kan innebära både sol och regnskurar, och hur snyggt du än klär dig rekommenderar vi bekväma skor, en pålitlig jacka, paraply och solkräm.

Hattkrav på världskända Royal Ascot

group of men riding horses near tree during daytime

Om du vill uppleva ännu ett av de brittiska öarnas största sportevenemang med gamla anor får du inte missa the Royal Ascot i det engelska grevskapet Berkshire. På denna världskända hästkapplöpning kan du som besökare frottera dig med den engelska kändiseliten samtidigt som du tar in spänningen på galoppbanan. Här står hattar och mode i centrum och som besökare har du alla ursäkter i världen att klä upp dig till tänderna. Den årliga tävlingen pågår i dagarna fem, och sägs vara drottning Elizabeths favoritevenemang.

Det första loppet någonsin gick av stapeln redan 1711 på begäran av den kapplöpningsintresserade Drottning Annes. Den kungliga touchen håller i sig, och än idag råder det en strikt dresscode för alla besökare, särskilt för det mest exklusiva området, The Royal Enclosure. För att ta sig in där krävs det dock rätt kontakter eller tålamod –väntelistan sägs nämligen vara 100 år lång. För den som trots allt säkrar en biljett gäller det att lusläsa klädesreglerna. För damerna är det krav på att bära en hatt som ska vara minst 10 centimeter i diamanter. Vidare gäller formell klädsel, vilket innebär att kvinnliga besökare ska bära klänningar eller kjolar som minst räcker ner till knäna. Det är även totalförbud på att ha en bar midja och klänningens axelband får inte vara för tunna. Samma elegans förväntas på herrarnas sida med både jaquette och väst. Under ett besök på Royal Ascot kan du inte bara vinna pengar genom att satsa på rätt häst – du kan även tjäna en hacka om du lyckas gissa rätt färg på drottningens outfit!

Fotbollens klassiska matchtröjor

people watching baseball game during daytime

Det kan verka som en självklarhet att klä sig i sitt lags färger när man ska på fotbollsmatch. Här rådet det inget snobberi: bekväma kläder i kombination med matchtröja och favoritlagets halsduk är alltid ett välfungerande koncept. Men hur började denna trend? Enligt en brittisk studie var det två av Newcastle Uniteds fans som redan 1974 fångades på bild under en match iklädda lagets svartvita tröjor. Fotbollströjor hade visserligen producerats redan sedan 1950-talet, men de riktade sig mot barn. Det skulle dröja till 1970-talet innan de även blev tillgängliga för vuxna, och sedan trenden fick sig en rejäl boom på 80-talet är det sedan dess snarare regel än undantag att ha på sig matchtröja.

Idag är matchtröjor big business och fotbollsklubbarna tjänar multum på att sälja tröjor och tillbehör med kända spelares namn. Men vad avgör hur en tröja ska se ut? Tidigare har fokus legat främst på klubbens färgkombinationer och eventuella annonsörer, men faktum är att allt fler klubbar börjat undersöka olika grafiska effekter. Exempelvis har beteendeforskning visat att olika färger, mönster och material påverkar spelarnas sinnen och tillika prestation. Exempelvis kan förvillande synvillor skapas som påverkar motståndaren till det andra lagets fördel. Till följd av detta har det börjat experimenteras med matchkläder i olika skarpa färger och reflekterande material, och det lär bara vara en tidsfråga innan vi kan se en uppdaterad klädkod inom fotbollen, och i fansens dresscode.

Få saker är så engagerande och spännande som stora sportevenemang. Som åskådare är det viktigt att man känner sig bekväm i sin outfit för att kunna njuta av eventet så mycket som möjligt – och oavsett om det handlar om tennis, hästkapplöpning eller fotboll finns det klädkoder som kan ta din upplevelse till helt nya nivåer.