Så fungerar en menskopp – vanliga frågor och svar

Så fungerar en menskopp

En menskopp är ett mensskydd som samlar blodet i underlivet och som normalt brukar tömmas i toaletten 1-4 gånger om dagen. En menskopp är ett hållbart alternativ eftersom den kan användas i flera år, genom att den rengörs dagligen. Det finns även en del andra fördelar med att använda en menskopp, såsom att du enkelt kan träna eftersom den inte syns och inte känns av. Det är bättre för intimhygienen att använda menskopp framför tamponger och bindor som inte är bra att använda för länge på grund av att de kan irritera och bilda bakterier som kan leda till sjukdomen TSS. Menskopp är också ett mycket mer ekonomiskt mensskydd då man köper menskoppen en gång och återanvänder den i flera år.

De mensskydd som är vanligast i Sverige är tamponger, bindor, trosskydd och menskoppar. Det är enkelt att köpa mensskydd som finns i de flesta vanliga butiker och på apotek. Du kan även handla menskoppar på flera nätbutiker online. Det bästa valet du kan göra är att köpa en menskopp från Apofemme som är fria från gifter, alltid har 100% naturlig medicinsk silikon, som bevarar naturlig pH-balans och håller upp till 10 år.

Vanliga frågor och svar

Vilket material är en menskopp gjord av?

En bra menskopp ska vara gjord i mjukt gummi eller naturligt silikon.

Kan man träna med en menskopp?

Ja, det går bra att träna med en menskopp eftersom den varken syns eller känns.

Hur ofta behöver man tömma en menskopp?

En menskopp bör tömmas i toaletten cirka 1-4 gånger per dag boerende på hur mycket blod som samlas i koppen. En bra regel är att kontrollera och tömma sin menskopp var fjärde timme.

Hur tömmer man en kopp?

För att ta ut menskoppen finns det en pip som gör det lätt att hitta menskoppen. Ibland kan du behöva trycka på koppen med ett finger för att få in lite luft i koppen för att få ut den.

Är det svårt att få ut en menskopp?

De allra flesta upplever inga problem med att få ut menskoppen. Det kan i början vara läskigt och det kan finnas en oro att koppen fastnar för att det bildats ett vacuum. Det är så en menskopp ska fungera och du kan enkelt trycka lite på sidan av koppen så kommer det göra att koppen släpper.

Hur länge håller en menskopp?

En bra menskopp håller i flera år när rengör och sköter den på ett bra sätt. När mensen är slut kan du enkelt koka menskoppen i en kastrull i ca 3-4 min för att få bort alla bakterier.

Hur rengör man en menskopp?

Regel 1 är att alltid tvätta händerna innan man hanterar sin menskopp, mellan varje tömning och så vidare – detta för att undvika att bakterier från händerna överförs till menskoppen. Efter varje tömning kan man rengöra sin menskopp genom att skölja den till kallt vatten. Det är inte nödvändigt att använda tvål, men om du vill använda tvål var noga med att skölja bort alla tvålrester från menskoppen då tvål kan skapa en obalans i slidan. För att göra rent de små hålen i menskoppen kan man använda sig utav en mellanrumsborste som finns att köpa hos tandläkare och apotek. Koka menskoppen i 5 minuter efter varje mens för att få bort alla bakterier.

Hur sätter man in en menskopp?

En menskopp skall vikas två gånger så att den får formen av ett C innan den förs in i slidan. Sedan för man in menskoppen som en tampong. När menskoppen är införd vecklas den ut, du vet att den sitter rätt om du inte känner av den.