Populäraste hårfärgstrenden just nu

Innehåll

Vilken är egentligen den populäraste hårfärgs trenden just nu? De senaste tre åren har vi sett att att Balayage varit trenden som varit otroligt inne bland hårfärger. Balayage kommer från Frankrike och betyder ”svepa” alltså att man sveper med penseln på håret för att skapa ljusa slingor som inte går hela vägen in i botten som de klassiska folieslingorna.

Der har varit otroligt trendigt att ha skarpa kontraster mellan ljust och mörkt. Alltså att man som naturligt mörkblond eller brunett haft sin balayage i en ljusblond ton men sparat sin egna mörka bottenfärg eller färgat in en mörkare bottenfärg.

Innan balayage var Ombren trendig och det innebar att man hade mörk bottenfärg som sträckte sig minst ner till öronen eller längre och ljusare mellanparti/ toppar.

Vilken är den populäraste hårfärgs trenden?

Den allra hetaste hårfärgs trenden som slog ut ordentligt förra hösten var ”TWEED HAIR”. Trenden innebär att det är mindre kontrast mellan den naturliga hårfärgen/bottenfärgen och de ljusare slingorna – som forfarande kan göras med balayage teknik men tanken är att de ljusa partierna ska vara tunnare och inte för breda. Denna teknik innebär att man gör en ljusare balayage som är max 2 steg ljusare än sin egna bashårfärg för att det ska bli ett otroligt soft och mjukt samspel i färgerna. Sedan bör den kontrasterande färgen – alltså bottenfärgen/ färgen mellan balayageslingorna vara max två steg mörkare för att skapa ett soft och mjukt samspel mellan färgerna.

Har man ett mörkblont/ brunt hår och vill ha den där superljusa blonda balayagen kan man använda färg för att ljusa upp sin naturliga bashårfärg ett par steg för att den skall smälta ihop fint med det ljusa. Man kan även blanda de ljusa balayageslingorna med slingor i ex mörkblont för att skapa en soft look.

Exempel på Tweed haircolor

Ask mörkblond: Här finns slingor som är ljusblonda men de är mixade med slingor som är mellanblonda samt att den naturliga hårfärgen endast ett är steg mörkare än de mellanblonda slingorna vilket gör att allt smälter samman till en mjuk Tweed hårfärg som har mjuka kontraster.

Vanilj/beige ljusblond: Här är längderna och topparna rejält ljusblonda och bottenfärgen är mellanblond – 2 steg mörkare än det ljusa vilket gör att det blir en soft och mjuk övergång och ett intryck av den hel blond känsla med en något nedtonad botten utan att göra den mörk.

Varm mörkblond: Här är balayage slingorna ljust guld blonda samt uppblandat med varma mörkblonda slingor i samma ljushetsläge och nyans som bottenfärgen, vilket skapar en balans och harmoni i intrycket på hela färgen.

Tips för att hitta den rätta tweed hårfärgen för just dig:

 1. Bestäm först vilket intryck du vill att helheten ska ge. Ljusblond/mellanblond/mörkblond/ljusbrunt/mellanbrunt?
 2. Bestäm sedan vilken nyans du vill att helheten skall ha: Varm/kall eller neutral?
 3. Välj vilken typ av nyans du vill att din valda ton ska gå i? Varm: guld, honung, karamell, koppar, choklad, hasselnöt? Kall: Ask, silver, beige, tryffel? Neutral: vanilj, sand, cendré, champagne, Toffe?
 4. Sedan kan du efter vald ljushet på slingorna, vald ton och vald nyans tänka att den kontrasterande/ mörkare färgen endast får vara mörkare än max två steg från den ljusa, och den bör gå i samma toner.

När man färgar håret går man efter en skala som kallas ljushetsläge-mörkhetsläge. Där håret får en siffra för hur mörkt/ljust håret är. Frisörer går alltid efter denna skala när de ska bestämma vilken färg de ska använda på en kund. För oss scandinavier upplevs en 8a mer mörkblond/mellanblond än vad den gör för de som kommer från länder som har mörkare hår naturligt. Därför bör man ta hänsyn till att en 8a i frisörernas kemiska skala kanske i själva verket upplevs mörkare för vissa som är väldigt ljusa naturligt.

 1. Blåsvart
 2. Svart
 3. Väldigt mörkbrun
 4. Mörkbrun
 5. Mellanbrun
 6. 6. Ljusbrun
 7. Mellanblond
 8. Ljusblond
 9. Väldigt ljusblond
 10. Ljusast blond

Ex 1: Mellanblond, neural sandig ton – jag väljer att mina ljusaste slingor ska vara i ljushetsläge 9, då bör bottenfärgen/färgen mellan slingorna vara som mörkast nummer 7. Allt bör gå i en neutral sandig ton.

Ex 2: Mellanbrun, varm, karamell – jag väljer att de ljusaste slingorna ska vara ljushetsläge nummer 7. Då bör den mörkare bottenfärgen vara som mörkast ljushetsläge nummer 5. Allt bör gå i en varm karamell ton.

Tips för att få en tweed hårfärg hemma:

Om du inte för tillfället har tid eller råd att gå till frisören, eller helt enkelt bara vill göra något med din hårfärg snabbt hemma mellan frisörbesöken och känner att du vill softa till utväxten och eller fräsha upp nyansen och glansen på håret och testa på en Tweed hårfärg ska jag ge några enkla tips på produkter och metoder för detta.

Det enda som är viktigt att tänka på är att du inte kan göra din hårfärg ljusare med denna teknik, utan endast något steg mörkare och ändra nyansen. Därför bör du välja produkter i guiden ut efter hur din egna hårfärg ser ut.

Ljusblond, neutral, sand – vanilj

Använd färginpackning Sand och pensla i hårbotten som en vanlig bottenfärg samt kamma i övergången med en bredtandad kam. Använd färginpackning Vanilla på längderna och massera ihop övergången mellan sand och vanilj. Detta kan du göra om du har ett helljust hår, antingen slingat eller helblonderat – samt om din egna hårfärg inte är mörkare än ljushetsläge 8 – Ljusblond

Mellanblond, varm, koppar – peach

Använd färginpackning Bright copper i hårbotten och kamma ut med en bredtandat kam för en mjuk övergång till mellanparti och längder. Använd färginpackning Peach på längderna och topparna och massera ihop med Copper i övergången för ett mjukt och soft resultat. Detta kan du göra om du har en ljusblond – mellanblond hårfärg och är ute efter en varm ton som skimrar i koppar och persiko ton. Viktigt att din naturliga hårfärg inte är mörkare än ljushetsläge nummer 7 – mellanblond.

Ljusbrun/Mörkblond, neutral, kakao – sand

Använd färginpacking Cacao i hårbotten och kamma ut med en bredtandad kam för en mjuk övergång. Använd färginpackning Sand i längderna och topparna och massera ihop övergången med Cacao för en jämn övergång. Detta kan du göra om du har ett mellanblont – mörkblont hår och är ute efter ett ljusbrunt/mörkblont resultat. Viktigt att din naturliga hårfärg om du har utväxt inte är mörkare än ljushetsläge nummer 6 – mörkblond.

Hoppas du fått lite nya tips och ideér för ditt nästa frisörbesök och eller vill testa att skapa din egna tweedfärg hemma med hjälp av Maria Nilas färginpacningar. Samt att du fått kläm på den populäraste hårfärgs trenden just nu!

”Färginpackning är direkta pigment utan väteperoxid som du tillsätter på håret, det tvättas ut efter några tvättar och är ingen permanent hårfärg. Därför kan man lugnt testa sig fram hemma och tycker man inte om nyansen kan man tvätta sitt hår direkt två-tre gånger med ett djuprengörande schampo, och avsluta med en fuktgivande inpackning – så försvinner det.”