Mjällschampo – varför får man mjäll?

Innehåll

Mjäll är ett vanligt problem som påverkar många människor. Det är ett tillstånd där små, vita flingor bildas i hårbotten och kan falla på kläderna. Mjäll kan orsaka klåda och irritation, och det kan också påverka självförtroendet hos dem som lider av det. Men det finns flera sätt att behandla och förebygga mjäll, i många fall räcker det att använda ett milt mjällschampo.

Vad orsakar mjäll?

Mjäll orsakas av en överproduktion av talg i hårbotten. Talg är en naturlig olja som produceras av talgkörtlarna i hårbotten och hjälper till att hålla huden mjuk och fuktig. När det finns för mycket talg i hårbotten, kan det orsaka en överväxt av jästsvampar som kallas Malassezia. Dessa svampar kan irritera hårbotten och orsaka ökad cellproduktion, vilket leder till bildandet av mjäll.

Andra faktorer som kan öka risken för mjäll inkluderar torr hårbotten, stress, ett svagt immunsystem och användning av aggressiva hårvårdsprodukter. Vissa medicinska tillstånd, såsom psoriasis och eksem, kan också orsaka mjäll.

Hur behandlar man mjäll?

Det finns flera sätt att behandla mjäll, beroende på dess allvarlighetsgrad. För milda fall av mjäll kan du prova att använda ett milt mjällschampo som innehåller zinkpyrition eller salicylsyra. Dessa ingredienser hjälper till att minska mjäll genom att minska jästsvampar och exfoliera hårbotten. Du kan också prova att använda en olja som tea tree oil, som har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska klåda och irritation.

Bästa mjällschampo

Ida Warg Cure Shampoo

idawarg mjallschampo

Mjällschampo som är utformat för att ta hand om problem som kan påverka hårbotten som mjäll, torrhet och irritation.

Schampot innehåller de aktiva ingredienserna Piroctone Olamine som minskar uppkomsten av jästsvampen Malassezia samt Sodium PCA och peptider som tillsammans med lugnande aloe vera och rödklöverextrakt hjälper till att göra horbotten mjuk, smidig och återfuktad samt minskar risken för mjäll.

Gå till butik >>


Kerastase Symbiose

Symbiose Cellular Anti-Dandruff Haircare är en lyxig hårvårdsserie som är designad för att förebygga mjäll på cellulär nivå för en långvarig effekt. Mjäll orsakas av både en obalanserad bakterieflora och en ökad cellförnyelsehastighet. Symbiose innehåller tre aktiva ingredienser som arbetar tillsammans för att motverka uppbyggnad och cellförnyelsehastigheten: Salicylsyra, Bifidus och Piroctone Olamine. Detta schampo exfolierar och tar bort synligt mjäll och fjäll från hårbotten, samtidigt som det förbättrar hårets och hårbottens välmående. Symbioses Bain Purete Anti-Pelliculaire ger upp till 3 veckors effekt mot mjäll och gör håret återfuktat och mjukt. Många konsumenter upplever också en lugnande effekt på hårbotten och mindre fett i både hårbotten och hår. Efter en vecka minskar mjällen med 26% och efter fyra veckor minskar mjällen med 64%.

mjallschampo kerastase

Bain Pureté Anti-Pelliculaire

  • renande mjällschampo för fet och känslig hårbotten med mjäll.
  • Tar bort synligt mjäll och fjäll från hårbotten
  • Djuprengör från döda hudceller och talg i hårbotten.
  • Lugnar hårbotten
  • Återfuktar och färbättrar hårbottens välmående.

Gå till butik >>

Bain Creme Anti-Pelliculaire

  • Återfuktande mjällschampo för torr och känslig hårbotten med mjäll.
  • Tar bort synligt mjäll och fjäll från hårbotten.
  • Återfuktar hårbotten.
  • Förbätttar hårets mjukhet och glans.

Gå till butik >>

k rastase symbiose bain creme an


För mer allvarliga fall av mjäll kan din läkare ordinera en starkare behandling, såsom en schampo med ketokonazol eller en steroidkräm. Dessa behandlingar kan hjälpa till att minska inflammation och minska överväxten av jästsvampar.

Hur kan man förebygga mjäll?

Det finns flera saker du kan göra för att förebygga mjäll. Håll din hårbotten ren och undvik att använda hårprodukter som kan torka ut din hårbotten. Använd också ett schampo som är milt och skonsamt för din hårbotten. Försök att undvika stress och ät en hälsosam kost rik på vitaminer och mineraler.

Sammanfattningsvis är mjäll ett vanligt problem som kan orsaka irritation och klåda i hårbotten. Men det finns flera sätt att behandla och förebygga mjäll, så att du kan hålla din hårbotten hälsosam och mjuk. Om du har svårt att hantera ditt mjällproblem, kontakta din läkare eller en hudläkare för råd och behandling.


Lider du av torr hårbotten? Läs inlägget ”Torr hårbotten? Allt du behöver veta om torr hårbotten”