Minska stressen – få ordning på din privatekonomi i höst

Innehåll

Det finns så mycket saker vi vill köpa och göra där ute men som kanske inte alltid pengarna räcker till. Därför kommer StylingGuiden i detta inlägget att ge några tips på hur man kan få ordning på sin ekonomi och få mer kontroll och koll. Så att du kan köpa och göra roliga saker med gott samvete.

Gör en budget

mediamodifier I3HPUolh5hA unsplash

Gör en budget för att få koll på dina utgifter varje månad. En budget innehåller fyra delar.

  1. Fasta kostnader: Till exempel bostad, lån, mobiltelefon, elräkning, hemförsäkring, busskort.
  2. Rörliga kostnader: Sommat, hygienartiklar, bensin och så vidare.
  3. Sparande: Det rekommenderas att spara minst 10 % av sin månadslön. Så om man tjänar 20 000 kr efter skatt bör man spara 2000 kr varje månad. Om du har möjlighet att spara upp en buffert på två månadslöner som finns för oförutsägbara kostnader är det ett stort plus i din ekonomi.
  4. Nöje/resor: Pengarna som blir över efter fasta kostnader, rörliga kostnader och sparande kan gå till nöje/resor. På så sätt är det enkelt att få en överblick på hur mycket du kan spendera på nöje varje månad.

Samla dina lån

Om du har lån, som kan vara allt i från mindre privatlån till billån, renoveringslån och så vidare – är det smart att samla alla dina lån på ett och samma ställe. Det hjälper dig att få bättre koll på dina lån samt att du kan få en så låg räntekostnad som möjligt.

Skär ner på onödiga kostander

s well CJdZ800 Fbs unsplash

Efter att du gjort en budget kan du gå igenom om det finns några onödiga kostnader du kan skära ner på, för att på så sätt få mer pengar över till sparande/nöje. En sådan sak är mat och hygienartiklar till exempel. Några kronor hit och dit blir många kronor i slutändan som du kanske kunde tagit en fika med en vän för, gått på bio eller köpt en ny tröja. Så försök att hitta billigare alternativ när du handlar mat och laga matlådor (en matlåda kan bli så billig som 10-40 kr vilket är ganska stor skillnad från en utelunch på 80-120 kr.