Livet som esportspelare – Hur ser framtiden för esport ut?

Innehåll

För många kan esport verka som en övergående modefluga och andra intresserar sig för hur framtiden för esport ser ut. En hobby för nördar och människor som inte tar sig ut i den verkliga världen för att skaffa sig ett riktigt jobb. Men är det det? Eller kommer esport att bli mainstream i samhället? Den här artikeln undersöker vad som kan hända i framtiden med denna snabbt växande bransch som har vuxit explosionsartat de senaste åren.

Varför skulle någon vilja se andra människor spela esport?

Det är förstås självklart att alla inte tycker att det är underhållande med esport. Men det är oftast en mycket hög nivå av skicklighet (både precision och strategi) samt stora tävlingar med höga prissummor som lockar en mycket stor publik inom esport. Ofta är det personer som själva spelar esport på sin fritid och som gärna tittar på när andra spelar för det rena underhållningsvärdet, precis som en annan publik gör med andra idrottstävlingar.

Tillgängligheten att se när andra spelar esport har de senaste åren blivit märkbar. Det är inte längre bara på Twitch som det går att se livesändningar utan det finns även på YouTube och Facebook och många andra streamingtjänster på nätet. Större evenemang livesänds även på TV, detta har medfört att det helt enkelt har blivit mer tillgängligt att se när andra människor spelar esport även för de som inte själva gillar att spela. Precis på samma sätt som traditionell sport har lockat ett stort intresse inom betting beskriver Esportlandet hur det fungerar med esport.

Framtiden för esport – hur ser det ut om 10 år?

Esport kommer sannolikt att utvecklas mot större turneringar, fler professionella spelare som tjänar massor av pengar, bättre arbetsmiljö och mer hälsosamma livsstil där allt fler människor spelar esport som sitt yrke. Om tio år är det rimligt att spelutrustningen kommer att vara helt annorlunda än i dag. Inte minst kommer det hända mycket inom Virtual Reality och Augmented Reality.

Nya spelgenrer kommer att ha skapats för att locka ännu fler personer till esportens värld. Om esporten om tio år skulle likna traditionella sporter skulle vi ha många fler personer som regelbundet tittar på livesändningar. Kanske det även skulle kunna finnas ett olympiska spelen för esport (detta har redan diskuterats av vissa). Troligtvis skulle det uppstå många möjligheter för företag att synas i dessa sammanhang t.ex. Intel eller Coca-Cola.

Kommer esport någonsin att bli lika populärt som riktiga sporter?

Det är möjligt att esport kommer att bli lika populärt som vanliga sporter i framtiden. Även om det sannolikt om tio fortsatt kommer vara så att riktiga sporter ofta kräver mer fysiska färdigheter, kommer esport även i framtiden att utövas hemifrån. Det har länge funnits gymnasium och skolor för traditionell idrotter och det har redan börjat etablerats skolor för att utbilda personer inom esport.

Om tio år, om det finns en högre medvetenhet om esport i det vanliga samhället och om det blir lättare att titta på esport på tv eller streamingtjänster på nätet. Ja, då kan esport så småningom konkurrera med den traditionella idrottens popularitet. Detta skulle också kräva att det finns tillräckligt många populära lag och spelare för att skapa en bred fanbase.

Framtiden för e-sport

Esports har kommit långt under det senaste decenniet, och det verkar som om det bara kommer att fortsätta att växa. Med fler spelare som kommer in i branschen varje dag finns det många tecken på att esport blir lika populärt (om inte mer) som traditionella sporter. Om detta sker kan vi förvänta oss att nya spelgenrer skapas och att spelutrustningen utvecklas med tiden.

Så hur ser framtiden ut? Det är svårt att säga definitivt med tanke på hur snabbt saker och ting förändras i dag, men esport är definitivt på uppgång och det finns ingen anledning att tro att det kommer att avta. Med tiden, precis som traditionella sporter har gjort, tror jag att det är mycket troligt att vi kommer att få se ännu fler spelgrenrer dyka upp som kommer locka till stora populära evenemang för en bred publik. Det kommande decenniet bör bli ett årtionde att minnas för esporten!