Flytta hemifrån – 4 saker att tänka på inför första flytten hemifrån!

Innehåll

Reklam för hemförsäkringstudent.nu.

Att flytta hemifrån är ett väldigt stort steg för många som kan kännas lite läskigt, medan för vissa är det superlätt och bara väldigt skönt att få flytta hemifrån till sitt egna.

Hur som helst så finns det flera saker att tänka på inför en flytt hemifrån. I detta inlägget kommer det listas de viktigaste sakerna att tänka på inför att flytta hemifrån – detta kommer att göra flytten lite lättare. Vissa har föräldrar som redan tänkt på allt det här men det kan ändå vara bra att få känna sig självständig i sin flytt hemifrån och att ha koll på läget.

1. Sysselsättning

flytta hemifrån
flytta hemifrån

Innan man börjar fundera på sitt nya boende är det bra att ha klart vad man ska göra. Ska man plugga? Ska man jobba? När man flyttar hemifrån kommer man behöva betala hyra oavsett om man hyr ett rum som inneboende eller hyr en lägenhet – då är det viktigt att ha en inkomst i form av antingen CSN/studiebidrag eller lön.

Vet du redan vad du ska göra? Du kanske redan har kommit in på din drömutbildning eller fått ett jobb? Då är det bara att hoppa vidare till nästa steg. Om du inte vet vad du ska göra. Sätt dig ner i en lugn miljö och fundera med papper och penna. Du kanske redan har flera tankar? Skriv då ner för- och nackdelar med de olika alternativen och ta sedan ett beslut därifrån.

Är det svårt att bestämma sig? Då kan du rådfråga föräldrar eller kompisar. Men försök att fundera själv först vad DU verkligen vill. Det är lätt att bli påverkad av andra. När du har bestämt dig – börja söka jobb eller utbildningar och när du väl fått bekräftelse på vad du kommer göra – gå vidare till nästa steg.

2. Boende

flytta hemifrån
flytta hemifrån

Det andra och kanske det mest självklara steget är att hitta ett boende, för utan ett boende blir det ganska svårt att flytta hemifrån. Om man ska plugga på högskola/univeristet finns det oftast studentlägenheter eller lägenheter på campus att söka. Annars kan man ganska enkelt hyra en lägenhet i andra hand – det betyder att en person som redan hyr en lägenhet hyr ut den till dig.

Man kan även hyra lägenhet i första hand – det kan dock vara svårare att få tag på beroende på vilken stad man bor i, oftast behöver man ha stått i kö i flera år och då kan det vara bra att börja med en andrahands lägenhet för att sedan övergå till första hand när man samlat på sig några år i kön, eller köpa en lägenhet när man sparat ihop tillräckligt med pengar.

3. Hemförsäkring

patrick perkins 3wylDrjxH E unsplash
flytta hemifrån

När du hittat ett boende är det väldigt bra att skaffa sig en hemförsäkring. Är du student och pluggar finns det bra Hemförsäkring Student att hitta som är anpassad för just studenter. Om du jobbar råder jag dig att kolla vilken försäkring du haft när du bott hemma hos dina föräldrar – och sedan skriva över en egen hemförsäkring på ditt egna boende. En hemförsäkring ger en trygghet om något i din bostad skulle gå sönder eller bli stulet.

4. Möbler

christopher jolly GqbU78bdJFM unsplash
alexandra gorn JIUjvqe2ZHg unsplash

Det sista steget är att se över vad du behöver för möbler till ditt nya boende. Om man hyr andrahand kan man ibland få hyra möblerat.

Finns det möbler hemma som dina föräldrar sparat eller som de inte använder som du kan ta med dig i början? Annars finns det mycket bra och billiga möbler på till exempel IKEA att införskaffa sig till sin första bostad. Föräldrarna kanske kan bidra med en peng till dina första möbler? Det är väldigt roligt att inreda sin första lägenhet men min rekommendation är att försöka hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt till möblerna i din första bostad då man oftast bor ganska litet, och förmodligen kommer att vilja köpa nytt när man blivit lite äldre och flyttar till något större.