Blonda hårguiden – bästa tipsen för hårvård hemma

Innehåll

I detta inlägg får du den ultimata blonda hårguiden – bästa tipsen för hur du tar hand om ditt blonda hår på allra bästa sätt. För dig som har blont hår, vare sig det är naturligt blont eller blekt/slingat/färgat, behöver håret extra mycket kärlek men det är också viktigt att håret får rätt vård och kärlek både på frisörsalongen och även hemma.

Jag tänkte nedan lista alla stegen för den blonda hårguiden – bästa tipsen för att ta hand om sitt blonda hår på absolut bästa sätt. Detta är en lyxguide för dig som verkligen vill ta hand om ditt hår på det bästa sättet och som gillar att spendera pengar just på sitt hår och ofta går till frisören.

Följer man alla dessa steg kommer man att ha ett strålande vackert blont hår. Det passar perfekt om man har varit mörk eller brunett och blekt eller färgat håret blont. Oavsett om man har ett väldigt torrt hår eller ett skört tunt fint hår eller om man vill ha långa längder eller om man helt enkelt alltid vill hålla sin blonda färg och kvalité i toppskick.

I kommande inlägg kommer det komma två ytterligare guider där den ena är tips för hur du vårdar och tar hand ditt hår på ett fantastiskt sätt men inte vill lägga riktigt lika mycket tid och pengar på håret som lyx.

Den tredje delen är riktad till dig som letar efter bra budgetprodukter och vill ha enkla snabba tips till ett strålande blont hår.

Boka in en frisörtid

Boka in en frisörtid hos en välutbildad och duktig frisör för att skapa din drömblonda hårfärg hos. Är det så att du kanske är brunett eller mörkhårig och vill vara blond rekommenderar jag att du bokar in en konsultation med frisören först. Då kan frisören hjälpa dig att bedöma hur många sittningar du behöver ha för att uppnå din drömfärg.

Är du redan blond och endast vill ha en annan nyans eller annan typ av blond hårfärg bör du också boka in ett frisörbesök först. Har du redan din drömblonda hårfärg och endast är ute efter att bibehålla den och att ta hand om ditt hår på bästa sätt hemma kan du genast gå vidare till steg 2.

Tvätta ditt hår

Hur ofta ska man tvätta håret?

Det är olika vilken hårtyp man har och även om man har normalt hår kan man ha extra oljig hårbotten och kan behöva tvätta håret oftare. Det finns även de med tunt fint hår som inte upplever att håret blir fett snabbt och det kan räcka med var fjärde dag. Inget är egentligen rätt eller fel, utan tvätta håret efter hårets behov. Tvätta inte håret varje dag utan minst varannan dag utifrån hårets behov.

  • Fint hår med oljig hårbotten: 2-3 dag
  • Normalt hår: var 3-4 dag
  • Grovt hår : var 5-6 dag

Produkter vid tvätt

Detox schampo

maxiwash 1

Börja med att tvätta håret med ett detox schampo för att tvätta hårbotten och håret rent på djupet, frigöra håret från gamla beläggningar som håret suger åt sig från avgaser till mineraler i vatten och produktrester, samt silikoner som många produkter innehåller.

Köp hos Lyko >>

Fuktgivande schampo

olaplexno.4

Därefter tvättar du håret med ett fuktgivande schampo för att tillsätta fukt och näring till håret (blonda hår behöver extra mycket fukt då de är torrare). Har du en kall blond nyans på håret kan du använda ett fuktigvande silverschampo varannan tvätt.

Köp hos Lyko >>

Fuktgivande balsam

olaplexno.5

Använd ett fuktgivande balsam för att sluta hårstrået och ge en smidighet och glans. Skölj håret med kallt vatten de sista 5-10 sekunderna för extra glans.

Köp hos Lyko >>

Torka ditt hår

Balsamspray

Balsamspray lättviktig roseoil Swarzkopf

Efter tvätt handdukstorka håret mjukt och försiktigt genom att krama handuken i håret, tillsätt sedan en balsamspray. Red ut håret med en tangle teezer eller wet brush försiktigt, börja i topparna och jobba dig uppåt.

Köp hos Lyko >>

Självtorka håret om du föredrar en naturlig look eller föna håret. Innan föning bör du applicera en leave in creme med värmeskydd. Beroende på hårtyp, till tunt fint hår – en återuppbyggande leave in kräm, för normalt – grovt hår – en mjukgörande antifrizz creme.

Om du sedan tänkt följa upp föningen med styling med locktång eller plattång. Applicera ett värmeskydd innan stylingen.

Gör din egen spabehandling hemma

Skäm bort ditt blonda hår med en rejäl spabehandling för håret 1 gång per vecka om du tvättar håret ofta. Om du tvättar håret sällan räcker det att göra spabehandlingen 2 gånger i månaden.

Scrub/Peeling

Börja med en scrub/peeling för hårbotten, skölj håret lätt först och applicera sedan scrubben med fingertopparna i hela hårbotten och ge dig en hårbottenmassage 5 min, detta ökar blodcirkulationen i hårbotten vilket får ditt hår att växa ut hälsosammare och friskare. Skölj sedan håret noggrant och schamponera med ett detox schampoo. Krama sedan ur och handdukstorka.

kerastase fusio scrub 2400x1000px

Köp hos Lyko

Applicera Olaplex

Olaplex no 3 1

Applicera Olaplex no. 3, fördela i hela håret från rot till toppar med hjälp av en bredtandad kam eller tangle teezer. Låt verka minst 10 min men gärna upp till 30 min.

Köp hos Lyko >>

Fuktgivande hårmask

Sebastian Professional Dark Oil

Skölj noggrant ur håret, schamponera med ditt fuktgivande schampoo och avsluta med en färginpackning för just din blonda nyans. Du kan läsa mer om färginpackningar samt tips på färginpackning till vanilla blonde, sand blonde, ice blonde i inlägget om färginpackningar. Du låter inpackningen verka 10-20 min, skölj ur noggrant och avsluta med att skölja håret med kallt vatten de sista 5-10 sekunderna.  Känner du att nyansen redan är jättefin kan du istället lägga en denna fuktgivande hårmask från Sebastian Dark Oil.

Köp hos Lyko >>

Daglig vård

Alla dagar då du inte tvättar ditt hår, applicera balsamspray och borsta håret med en skonsam borste för extra glans. Använd alltid värmeskydd vid styling med plattång/locktång. Applicera serum i topparna dagligen. har du axellångt-långt hår sov alltid med en lös fläta för att förhindra att håret skavs och slits på under natten. Använd torrschampo som en volymgivande produkt samt dag två efter tvätt om din hårbotten lätt blir oljigt och fet.

Behandling hos frisör

Var 5 vecka, boka in tid hos din frisör för en fristående olaplexbehandling för att hålla ditt hår i toppskick samt bevara din strålande glans, färg och kvalité. Beroende på ditt blonda hårs nyans kan du även göra en nyansering/glossing tillsammans med din olaplexbehandling för att fräsha upp tonen på håret. Vid detta besök klipper du även topparna. Är din hårfärg helblekt eller helfärgad blond ända från roten bör du även färga/bleka utväxten vid detta besök. Är du slingad blond kan du lägga några ljusa slingor endast i ansatser och framtill för att ljusa upp färgen kring ansiktet.

Är du slingad blond bör du gå till frisören var 10 – 12 vecka för att slinga hela utväxten. Du bör även passa på att få nyansering/glossing med Olaplex No. 2 behandling.

Har du en balayage räcker det att du går till frisören och fyller på en full balayage var 3 – 6 månad.

Frisörbesök var 5e vecka för en fristående olaplexbehandling (steg 1+2) och en nyansering/glossing. Samt klippa topparna. Utväxtfärg/blekning eller slingor balayage olika tidspann beroende på hårfärg.