Ska man bleka tänderna hemma eller hos ett proffs? Vi har svaret!

Innehåll

Tandblekning har länge varit ett omdiskuterat ämne. För det första var det under många år en ganska dyr och komplicerad process som inte var tillgänglig för gemene man. Och under de senare åren har det diskuterats flitigt om huruvida tandblekning kan vara skadligt för brukaren eller ej.

Som tur är har vi två positiva nyheter. För det första är tandblekning idag mer lättillgängligt än någonsin förr och för det andra är blekningskurer hårt reglerade i EU och därmed garanterat inte skadliga för människor.

Med andra ord är det både lätt och ofarligt att bleka tänderna idag och den enda frågan som egentligen kvarstår är: ska man bleka tänderna hemma eller hos tandläkaren? Vi har grävt ner oss i ämnet och har nu ett tillfredsställande svar.

Bleka tänderna hemma är lätt och skonsamt

Här på Styling Guiden har vi länge använt oss av tandblekning i olika former och via olika metoder. Genom denna erfarenhet har vi lärt oss att de allra flesta med stor fördel kan bleka tänderna hemma. Det finns idag flera aktörer i Sverige som erbjuder effektiva tandblekningslösningar för alla tänkbara behov och krav.

En del aktörer har bra nybörjarpaket för den som ska bleka tänderna för första gången, de flesta har dessutom bra expertpaket för den som har omfattande missfärgningar på tänderna.

Och för den tidspressade individen är whitening strips att föredra då de kräver minimalt med förberedelser och kan användas i princip när som helst under dagen.

Bleka tänderna hos tandläkaren är bättre för somliga

Förr kunde man endast bleka tänderna hos en tandläkare eller ett certifierat proffs då tandblekningskurerna kunde vara skadliga och därför krävde förkunskaper för att användas korrekt.

Som sagt finns det idag EU-lagar som reglerar tandblekningskurerna; bland annat måste de vara peroxidfria och ej skadliga vid förtäring. Det gäller dels för kurerna man använder hemma men även för de kurer som tandläkare använder. Därför är det inte längre nödvändigt att ta hjälp av ett proffs för att bleka tänderna.

Med det sagt finns det undantag. Har man till exempel problem i munhålan eller en bristande munhygien är det inte alltid lämpligt att bleka tänderna själv.

OBS! Den som tar receptbelagda läkemedel bör alltid rådfråga sin tandläkare eller doktor innan en behandling.

Slutsatsen

Vår slutsats är att man verkligen inte behöver besöka en tandläkare för att bleka tänderna. Faktum är att vi rekommenderar att du bleker tänderna hemma då det är tusentals kronor billigare, betydligt smidigare och du använder exakt samma blekningsmedel som hos en tandläkare.

Det finns egentligen ingen bra anledning att bleka tänderna hos tandläkaren längre, om man inte har ett underliggande hälsoproblem som sätter käppar i hjulet.