Bästa tyngdtäcke – Tyngdtäcken för bättre sömn

Innehåll

För dig som har sömnproblem kan ett tyngdtäcke hjälpa dig att få bättre sömn. Tyngden gör att täcket sluter sig kring kroppen, likt en kram, och skapar ett behagligt tryck mot kroppen.

Ett svalt tyngdtäcke som sluter sig intill kroppen ger en underbar känsla och bidrar till minskad stress. Det är tyngderna som skapar ett behagligt tryck mot kroppen och kan liknas en massage.

Tyngden kommer från glas- eller kiselpärlor som är insydda i täcket i små rutor och gör att tyngden fördelar sig jämnt över kroppen. Du sover gott hela natten och vaknar fylld av ny energi!

Denna känsla bidrar till att hjärnan frigör hormoner som serotonin och oxytocin som leder till ett välmående och sänker nivåerna av stresshormonet kortisol. Positiva effekter som kan upplevas är att blodtrycket sjunker, lugnare andning, känsla av trygghet och att rastlöshet minskar. Ett tyngdtäcke kan användas både som ett täcke eller som en filt i soffan.

Den allmänna rekommendationen är att köpa ett tyngdtäcke som motsvarar ca 10-15 % av din kroppsvikt. Det innebär att om du exempelvis väger 60 kg ska du välja ett tyngdtäcke med en tyngd på 6 kg.

Bästa tyngdtäcke 5 kg

cura of sweden tyngdtacke 5kg

Pearl, CURA of Sweden

Tyngdtäcke 5 kg

Svalt tyngdtäcke som sluter sig intill kroppen och bidrar till minskad stress.

Köp på Hemtex >>

Bästa tyngdtäcke 7 kg

Tyngdtäcke 7 kg

Pearl, CURA of Sweden

Tyngdtäcke 7 kg

Svalt tyngdtäcke som sluter sig intill kroppen och bidrar till minskad stress.

Köp hos Hemtex >>

Bästa tyngdtäcke 9 kg

CURA-OF-SWEDEN-Tyngdtacke-Pearl-Eco-9-kg-White

Pearl, CURA of Sweden

Tyngdtäcke 9 kg

Svalt tyngdtäcke som sluter sig intill kroppen och bidrar till minskad stress.

Köp hos Hemtex >>


Bästa tyngdtäcke från CURA of Sweden

Cura Pearl är ett de bästa tyngdtäcke som finns på marknaden och håller genomgående en mycket hög kvalitet. Deras tyngdtäcken består av sex lager tyg, där alla lager var för sig fyller en funktion för att uppnå högsta kvalitet och komfort. I mitten av dessa lager finns det en fyllning av små, finslipade pärlor (kisel) insydda i ett rutmönster. Täcket har totalt 120 rutor som gör att tyngden fördelas jämnt och ge dig härlig känsla och varm omfamning över hela kroppen.

Bästa tyngdtäcke för din vikt

Din viktTyngdtäcke
40-50 kg4-6 kg
50-60 kg5-7 kg
60-70 kg6-9 kg
70-80 kg7-10 kg
80-90 kg8-11 kg
90-100 kg9-11 kg
100-110 kg10-11 kg

För att undvika skador i axlar och rygg, rekommenderas det att man lägger täcket på sängen och drar påslakanet över tyngdtäcket bit för bit. Om du har problem med ditt hjärta eller dina lungor, eller om du har DBS, bör rådgöra med en läkare innan du börjar använda ett tyngdtäcke. Barn under 2 år bör inte sova med med tyngdtäcke. Tyngdtäcken brukar kunna maskintvättas i upp till 60 grader och du bör säkerställa att tvättmaskinen klarar täckets vikt. Det finns andra varumärken av tyngdtäcken som inte klarar av maskintvätt och måste handtvättas.

Hur ofta ska man tvätta tyngdtäcke?

Ett täcke bör tvättas ca 3-4 gånger per år. I undersökningar visar det sig att ca 75% tvätterier sina täcken en gång per år. Det finns även studier i exempelvis brittiska Mirror som visar att 20% aldrig har tvättat sitt täcke.

Vilket är det bästa tyngdtäcket?

Det bästa tyngdtäcket är Pearl från Cura of Sweden.

Vilken storlek bör man ha på sitt tyngdtäcke?

Den allmänna rekommendationen är att använda ett täckte som motsvara 10-15 % av din kroppsvikt. Det innebär att om du exempelvis väger 60 kg ska du välja ett tyngdtäcke med en tyngd på 6 kg.

Vilka olika storlekar på tyngdtäcke finns det?

Standardstorlek på tyngdtäcken är 150×210 cm vilket passar utmärkt för enkelsäng. För en dubbelsäng kan man enkelt bädda med två normalstora tyngdtäcken.

Hur funkar tyngdtäcken för den som har allergi?

De flesta tyngdtäcken går utmärkt att använda även om man har en allergi då de flesta tyngdtäcken är utan dun eller fjädrar. Om du är osäker på vad som gäller för dig bör du rådgöra med en läkare.