New year, new me – den där klyschiga frasen som gör sin årliga comeback när man går in i det nya året där vid tolvslaget. Det är nästan mer regel än undantag att sätta upp nya mål i början av det nya året. Man går in med ambitionen om att köra på årets alla 365 dagar, men faktum är att det några gånger krävs god karaktär bara att komma igenom januari. De flesta lyckas ta sig igenom årets första månad men därefter börjar den riktiga utmaningen. Det är här delmål är väldigt användbara och de kan vara nödvändiga för att hålla motivationen hela vägen i mål. Nyårslöften och mål finns i många dimensioner, gemensamt för samtliga är att man som regel kommer längre med en plan och ett hållbart upplägg. Vilket även gör sig gällande utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Har man, efter några veckor in i det nya året, börjat se brister i disciplinen eller själva taktiken bör man se över sin handlingsplan.
En genomtänkt strategi
Årsmål kan som sagt vara allt ifrån det helt klassiska som att stressa mindre eller träna mer, till något helt annat såsom karriärskift eller köp av bostad. Målen kräver olika mycket av personer och vägen till slutdestinationen ser därför olika ut. Ett av de första stegen bör vara att ha en genomtänkt strategi. Det handlar med andra ord om att man ska ha arbetat aktivt mot det efter att ha vaknat upp där den första januari. Det är viktigt att komma fram till hur man ska nå sitt mål. Vad krävs det och vilka delmål kan man sätta upp? Att det redan har gått några veckor betyder inte att man kan ta tag i det nu.
Gör en budget
Precis som att det är en bra idé att ha en månadsbudget kan det likaledes vara fördelaktigt att göra en specifik budget för sina mål. Åter igen är det målet i fråga som avgör hur omfattande budgeten blir. Några mål omfattar inte ett ekonomiskt perspektiv överhuvudtaget, medan andra kräver en mer utarbetad budget. Större investeringar som t.ex. en bil, en lägenhet eller uppstarten av eget företag är några årsmål ur kategorin av mål som kräver ett visst kapital. Har man satt upp mål som kostar pengar är budgetering alltså en viktig bit i pusslet. Det kan självklart också vara så att själva investeringen och sparande faktiskt är målet i sig.
Oavsett om man sparar till sitt mål, eller om sparande är målet, så bör man alltså göra en budget. Sa man till sig själv i början av det nya året att ”i slutet av året ska jag köpa lägenhet”, eller ”i år ska jag öka mitt sparande”, men så har man inte riktigt kommit igång – då är det dags!
Online finansiering
Online finansiering bör inte vara det centrala i en privatekonomi, varken med eller utan årsmål på agendan. Men ett lån kan, från tid till annan, vara ett fördelaktigt komplement. Det finns flera olika sorters lån för diverse situationer; snabblån, billån, bostadslån m.fl. De flesta ansöker om lån för att täcka en oväntad utgift eller för att komma igenom en ekonomiskt belastad månad. Medan andra gör det inför en större investering eller köp. Hos Moneezy kan man jämföra sina låneerbjudanden hos olika kreditgivare. Genom att använda sig av en online jämförelsetjänst får man ett skräddarsytt resultat utifrån önskat lånebelopp och löptid, helt kostnadsfritt. Viktigt att poängtera är dock att lånebeloppet bör tillpassas ändamålet, samt att man ska ha återbetalningen med i beräkningen redan innan man skickar en ansökan.
Med några veckor in i januari är det säkert några som nått längre med sina årsmål än andra. Men det betyder inte att man inte hinner tänka om och kanske få den där extra portionen struktur som man behöver. Det är ju cirka 11 månader kvar trots allt.