7 vanliga misstag du gör när du plattar håret 

Innehåll

Många är de som plattar håret dagligen, men få är medvetna om att de förmodligen gör en hel del misstag i processen. Dessa misstag kan dels påverka slutresultatet av stylingen, men framför allt skada ditt hår. 

Här har vi samlat sju av de vanligaste misstagen många gör när de plattar håret – och vad du kan göra för att undvika dem. 

1. Du bryr dig inte om vilka produkter du använder i duschen

Många schampon och balsam idag innehåller starka kemikalier som kan lämna håret torrt och frissigt. Och som du säkert förstår är detta inte en optimal grund att ha när det är dags att använda en varm plattång. 

Stylingen kommer dels att orsaka ännu mer slitage samtidigt som frissigt inte kommer att hålla sig platt länge, särskilt inte om det är fuktigt i luften. 

Därför är det viktigt att du börjar processen redan i duschen. Investera i ett bra schampo och balsam utan starka och onödiga kemikalier. Välj istället naturliga och gärna ekologiska alternativ som tillför rätt näring till håret och framför allt – rikligt med fukt.

2. Du fönar håret på fel sätt 

Hur du torkar ditt hår efter duschen har också en stor inverkan på hur resultatet blir när du plattar det. Enligt experter är det dessutom hårfönen som skadar håret mest, framför allt vid höga temperaturer, så här gäller det att vara försiktig.

Det bästa är förstås att låta håret lufttorka. Har du inte tid med det bör du försöka föna håret till 80 procent och låta resterande 20 procenten lufttorka. 

Tänk även på att undvika den högsta temperaturen när du fönar och håll alltid munstycket nedåt. Fönar du åt alla olika håll blir håret lätt frissigt.

3. Det fräser när du plattar håret 

Att ditt hår fräser eller att det ryker om håret när du plattar det kan bero på två saker. Antingen är håret fortfarande blött eller så har det att göra med produkterna du använder. 

Egentligen bör du inte använda några produkter alls på torrt hår. Detta eftersom plattången klämmer till dina hårstrån, vilket gör att produkten ”bränns” in i håret. Och eftersom många hårstylingprodukter innehåller kemikalier och alkohol är detta förstås inte särskilt hälsosamt. 

Det bästa är att applicera produkten, exempelvis värmeskydd, medan håret fortfarande är fuktigt. Låt produkten torka in och använd sedan plattången. Naturligtvis kan du applicera produkter efter du plattat håret också, men tänk på att göra det när håret svalnat.  

4. Du använder fel plattång

Vilken plattång du använder spelar förstås en betydande roll för resultatet, men också hur mycket skada håret utsätts för. 

De flesta moderna tänger är utrustade med teknologi som dels gör att håret glider bättre genom plattorna, men också att resultatet blir mindre frissigt. Vissa modeller har även intelligenta sensorer som känner av både mängden hår och hårkvaliteten och som sedan anpassar temperaturen automatiskt. 

Genom åren samlas dessutom en mängd produkt på plattorna som också kan påverka resultatet. Använder du en gammal plattång kan det med andra ord vara hög tid att uppdatera till en nyare modell. 

Hos Bäst-i-testet.se hittar du marknadens bästa plattänger just nu baserat på både expert- och kundomdömen. 

5. Du har för hög (eller låg) temperatur 

En för hög temperatur när du plattar håret är förstås extra skadligt. Det kan dels bränna dina hårstrån, men också göra håret risigt och glanslöst. 

Att använda en låg temperatur kan verka mer skonsamt, men samtidigt kommer du med största sannolikhet att behöva dra håret genom plattorna flera gånger för att se resultat. På sikt kan det därmed vara lika skadligt.


Det bästa är att använda en lagom temperatur på ungefär 185 grader. Många moderna plattänger är faktiskt utrustade med automatisk temperaturreglering som håller en jämn temperatur på 185 grader, oavsett mängden hår eller hårstrånas tjocklek.

6. Du delar inte in håret i sektioner

Dela alltid upp håret i sektioner när du plattar det. Visst kan det verka mer effektivt att bara platta lite på måfå, men resultaten kommer att bli mycket bättre om du delar in håret. Dels når du hela håret och dels har du koll på vad du redan har plattat, så att du undviker onödigt slitage. 

7. Du rengör inte plattången regelbundet

Slutligen, ta hand om din plattång! Använder du mycket produkter kommer de att stanna kvar på plattorna, så se till att rengöra dem regelbundet. Det kan du till exempel göra genom att fukta en trasa med antingen fönsterputs eller medel anpassat för keramiska spishällar. Envisare smuts kan du försiktigt skrapa bort, till exempel med ett rakblad. 

plattar håret